Zeleni prostor povezuje.

Kdo ne bi rad iz svojega stanovanja uzrl zelena drevesa in travo? Kdo ne bi rad slišal žvrgolenje ptic in razigranega vrveža otrok na zelenici pred stanovanjskim poslopjem, se odpravil na kratek sprehod, peljal ven svojega hišnega ljubljenčka, ali pa samo posedal na klopi med zelenjem.

Odgovor je preprost – vsak bi si želel takšne okolice.

Pomembnost zelenih površin se zavemo šele, ko jih je v naši okolici premalo. To je bilo najbolj očitno v zadnjem letu, ko smo bili zaradi raznoraznih ukrepov obsojeni na gibanje v naši neposredni okolici. Manj je zelenih površin, slabša je kakovost življenja ljudi. Prav tako pa naravno okolje pripomore k boljšemu zraku, klimi ter ohranjanju ravnotežja z okoljem. Dokazano je, da drevesa preprečujejo erozijo tal, nudijo zavetje živalim, izboljšujejo zrak ter v poletni vročini nudijo senco.

Številne študije in praksa so dokazale, da zeleno okolje pozitivno vpliva na življenje ljudi, krepi odnos med njimi ter jih zbliža z okoljem v katerem živijo.

Ravno pomanjkanje zelenja zna biti problem. Vsi, ki imajo v bližini svojega doma travnate površine oziroma zelene oaze, so v prednosti pred ostalimi iz betonske džungle. Tukaj med oaze ne štejemo posamezne drevesne osamelce, temveč celostno izveden koncept »mestnega gozda«. Torej območja, ki ni samo zato, da bi zadostilo črki zakona, temveč da služi prebivalcem in okolju.

Sedaj smo prišli do točke, kjer smo v našem podjetju drugačni od ostalih. V letih bivanja, gradnje in življenja v mestu, smo ugotovili, da velika večina gradbenih projektov ne strmi k sožitju z naravo, ampak samo čim večjemu profitu in čim manj dodane vrednosti v obliki zelenih površin.

Vsaka odgovorna gradnja bi morala strmeti k:

  • Uporaba naravnih materialov, ki tudi čez 100 let ne bodo pretirano obremenjevali planeta
  • Če se le da, uporabiti material in delovno silo iz lokalnega okolja
  • Izkoriščati nove in nove tehnologije, ki aktivno pripomorejo k boljšemu načinu življenja ter hkrati zmanjšujejo svoj neposredni vpliv na okolje
  • Sožitje z neposredno okolico gradnje

Pri Velt investu stremimo k tem načelom in nočemo biti le še eden izmed mnogih. Hočemo biti edinstveni, hočemo biti prvi in seveda hočemo biti najboljši na tem področju. Hočemo orati ledino, hočemo biti vzor drugim glede okolju prijazne gradnje.

Smo prvi in najboljši Zeleni gradbinci.

V vse to smo vložili veliko energije in sredstev, sodelujemo z botaniki in urbanisti. Naši projekti ne bodo le kopije prejšnjih. Vsaka naša gradnja bo unikatno poslanstvo. Preučili bomo neposredno okolico gradnje ter za nami pustili zelene oaze, ki bodo služile vam in vašim potomcem. Izbrali bomo kvalitetna drevesa, ki se bodo skladala z okoljem. Naredili bomo vse kar je možno, da bo izražena simbioza z okoljem, v katerem poteka naša gradnja.