Digitalna prihodnost

Podjetje Velt Invest d.o.o. bo kot prvi v Sloveniji opravil prodajo nepremičnine v Podreči kot digitalni žeton oziroma NFT.

Kaj je NFT?

Kratica NFT pomeni non-fungible token, po naše nezamenljiv žeton. V osnovi gre za to, da lahko s pomočjo teh “žetonov” prenašamo lastništvo neke digitalne lastnine, od slik, videoposnetkov, animacije ipd.

Prenos NFT-jev poteka s pomočjo blockchaina, podobno kot pri kupovanju in nakazovanju kriptovalut. Pomembna razlika je, da kripto kovanci so med seboj zamenljivi – en bitcoin je enak drugemu. En NFT pa je povezan s točno določenim umetniškim delom, ki je unikatno in nezamenljivo.

NFT-je se večino kupuje s kriptovaluto Ethereum, sam prenos lastništva poteka pretežno preko Ethereum blockchaina.

Ko slišimo da nft-ji predstavljajo digitalno dobrino, vedno pomislimo na piratstvo. V glavi imamo kako lahko fizično dobrino vedno lahko zaklenemo v sef na varni lokaciji. Vendar stvar ni taka, tudi kripto, delnice ne obstajajo v čisto »fizični« obliki pa nas taki pomisleki ne prevejajo. Kot pri kriptu je tudi tukaj na voljo varni, kriptiran, USB ključek, preko katerega lahko vedno dokažemo kdo je uradni blockchain lastnik.

Trenutno je največji poudarek uporabe NFT-jev – digitalne umetnine ter različne vrste nagrad znotraj igračarske industrije.  Vendar to je samo začetek, uporaba NFT-jev je možna na veliko širšem spektru.

Razumeti je treba, da se da z njimi urejati tudi druga digitalna lastništva, lahko si predstavljamo kako je to zadeva, ki bo za vedno spremenila naša življenja.

In tukaj nastopimo mi. Kot že na marsikaterih področjih, bomo tudi tukaj orali ledino v našem okolju in naša želja je postati najbolj zelena opcija na področju nepremničnin.

Ponudili bomo nakup nepremičnine kot NFT.

Ponudili bomo nakup nepremičnine kot NFT.

Verjetno se sedaj sprašujete, kako, zakaj. O tem nisem še nikjer nič slišal. To ni res, smo sicer prvi v našem okolju, so pa podobne transakcije se že zgodile širom sveta.

Že maja 2021 se je v Kijevu zgodila prva prodaja stanovanja kot NFT-ja, prav tako je aprila bila prva dražba stanovanja na najbolj znani NFT borzi – OpenSea platformi.

Tako, da mi le stopamo, sicer z velikimi koraki, v prihodnost.

Digitalno lastništvo je osnova za digitalizacijo sveta, ki je nuja v današnjem svetu. Počasi se brišejo meje med resničnim in virtualnim, mi vam pa lahko pomagamo, da ste korak pred vsemi.

Objavljeno: 20. 5. 2022